3 Μαρ 2013

Ο Γεωργιάδης, οι κοινοτικοί εργάτες και η ουσία του ζητήματος


Μετά την τελευταία αποκάλυψη που απασχόλησε τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης εργοδοτεί κοινοτικούς εργαζόμενους σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης που ενδεχόμενος να μην μπορούσε να κάνει με Κύπριους εργαζόμενους, θα ήθελα να πω δυο λόγια για την αντιπολίτευση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού αλλά και διάφορες απρόσεκτες αναφορές που έτυχε η είδηση από εναλλακτικά δίκτυα ενημέρωσης. Από τη μια οι συνεργάτες του στον ΔΗΣΥ όπως ήταν αναμενόμενο έσπευσαν να υπερασπιστούν τον υπουργό τους . η αναφορά όμως του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού που αποφάσισε να τονίσει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική επιχείρηση του νέου υπουργού δεν είναι Κύπριοι1, δίνοντας έμφαση στη σημειολογία περί θέσεων εργασίας που δεν πάνε σε Κύπριους παρεκκλίνει από την ιστορική γραμμή αλλά και την αντίληψη της πλειοψηφίας της βάσης του ΑΚΕΛ στα ταξικά ζητήματα , νομιμοποιώντας και δίνοντας πάτημα στη ρητορεία των απανταχού ρατσιστών αλλά ακόμη και ακροδεξιών ομάδων όπως του ΕΛΑΜ που εδώ και πολύ καιρό διατυμπανίζουν για «ξένους οι οποίοι μας παίρνουν τις δουλειές». Μάλιστα ο υπουργός, σε μια προσπάθεια ανταπάντησης στην κριτική «από τα δεξιά» του ΑΚΕΛ δήλωσε πως στην επιχείρηση του «οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι Κύπριοι πολίτες» και ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει πως επιχειρήσεις που απασχολούν πολίτες της ΕΕ παρανομούν»2. Για τον κ. Δαμιανού δηλαδή η είδηση και ουσία του θέματος δεν είναι οι συνθήκες υπερεκμετάλλευσης στις όποιες οι κοινοτικοί και οι περισσότεροι υπήκοοι τρίτων χωρών υπόκεινται αλλά και όπως αναφέρει στην ανάλυση της η Χαραυγή περί παράνομων διαδικασιών εκ μέρους των εργοδοτών Γεωργιάδη3 (είχε απολύσει Κύπριους για να εργοδοτήσει κοινοτικούς χωρίς συμβάσεις), αλλά στο γεγονός ότι αυτές οι δουλειές δεν πάνε σε Κύπριους.

Με απογοήτευση αλλά καταλαβαίνοντας την λογική του ΑΚΕΛ τη δεδομένη στιγμή, με το άνοιγμα προς τον «κεντρώο» χώρο – που δείχνει να συμμερίζεται κάποιες απόψεις ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές - για πιθανές συμμαχίες και την ενίσχυση της πατριωτικής του ρητορείας, αυτά τα «ατοπήματα» ρατσιστικού περιεχομένου μάλλον θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, γεγονός όμως που αν επαληθευτεί θα εξαιρετικά επικίνδυνο και για το ΑΚΕΛ αλλά και για τον εργαζόμενο λαό. Αυτό που δεν περίμενα όμως είναι εναλλακτικά δίκτυα ενημέρωσης που όφειλαν να κριτικάρουν αυτή τη θέση, να μην είναι κριτικά σ’ αυτού του είδους την αντιπολίτευση και κάνοντας ένα σημαντικό λάθος, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, να αφήνουν στο απυρόβλητο λογικές και τοποθετήσεις που εκτρέφουν και δίνουν βήμα στο ρατσισμό και διακρίσεις στην ήδη βυθίζουσα στη ρατσιστική προπαγάνδα Κυπριακή κοινωνία4. Θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο ζητήματα εργασίας να κριτικάρονται σε βάση εθνικού συμφέροντος η με κριτήριο την εθνικότητα και όχι ταξικά, γιατί όχι μόνο δημιουργούν ζημιά σε ένα εργατικό κίνημα που προσπαθεί να ανασυνταχτεί στην επικείμενη επίθεση του κεφαλαίου αλλά και επειδή είναι λανθασμένη διάγνωση της ουσίας του ζητήματος. Η αντιπολίτευση μελών και βουλευτών του ΑΚΕΛ δεν δύναται να ταυτίζει πάντα όσους δεν υπερασπίζονται την κυβέρνηση, και είναι καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ και διαφόρων μελών του που μας έχουν συνηθίσει σε ανοικτές κριτικές όταν διαφωνούν) να παράγουν δημιουργική κριτική κτίζοντας έτσι τις νοητικές συνθήκες για κοινωνική πρόοδο μέσα από τις πράξεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα λοιπόν δεν είναι η αξιοποίηση η όχι του Κύπριου εργάτη αλλά οι συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργάτες από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχονται ,σε κάθε επιχείρηση, η άλλου είδους χώρο εργασίας. Καλώ όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ξαναμελετήσουν και να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του λόγου τους, όντας πιο προσεκτικοί στις προσεγγίσεις τους εφόσον δεσμεύονται από αξίες που καμιά σχέση δεν θέλουν να έχουν με ρατσισμό και διακρίσεις.

Λέανδρος Σαββίδης 01.03.2013

1 «Δαμιανού για Χάρη Γεωργιάδη» στο Μέγκα http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wNFs00mT1X8
2 «Απόλυτα συνεπής η οικογενειακή του επιχείρηση, λέει ο νέος ΥΠΟΥΡΓΟΣ» Ημερομηνία: 28.02.2013 | 16:26 http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=124670
4 «Όταν ο Χ. Γεωργιάδης πιάστηκε να απολύει Κύπριους για να προσλάβει χαμηλόμισθους κοινοτικούς, Θυμήθηκε ότι, ξαφνικά, δεν έχει τίποτα να πει» http://www.defterianaynosi.com/article.php?id=578

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ως μέρος της βάσης του ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με το κείμενο που έχει αναρτηθεί. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του Κόμματος υιοθετούν ανάλογες προσεγγίσεις. Υπενθυμίζω κατά καιρούς παρακλήσεις στελεχών του Κόμματος προς εργοδότες να προσλαμβάνουν Κύπριους και όχι κοινοτικούς.
Χ.Χ