2 Μαρ 2013

Υπουργικό Αναστασιάδη: Νεοφιλελευθερος αέρας και η γυναίκα του Καίσαρα.


Οι επιλογές του νέου προέδρου για τις υπουργικές θέσεις, δείχνουν ευθύς εξ αρχής την κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης. Ο νέος πρόεδρος παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν απέφυγε τη πεπατημένη. Όχι, δεν πιστεύουμε ως ΕΡΑΣ ότι οι τεχνοκράτες θα φέρουν την άνοιξη - αρκετά υπέφεραν οι λαοί της Ευρώπης από αυτές τις λογικές. Δεν μπορούμε όμως να μη στηλιτεύσουμε το γεγονός ότι άλλα υποσχόταν ο κύριος Αναστασιάδης στο λαό. Η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων δείχνει έντονο κομματικό παζάρι και τακτικούς υπολογισμούς για να ανταμειφτούν όσοι στήριξαν τον κ. Αναστασιάδη στη πορεία του προς το Προεδρικό.

Οι επιλογές των κ. Σαρρή και Πισσαρίδη, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις νεοφιλελεύθερες τους απόψεις μόνο ανησυχία μας προκαλούν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δεν θεωρούμε την υπουργική θητεία Σαρρή επιτυχημένη παρά το ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρχε μια επίπλαστη ανάπτυξη και συγκεκριμένοι αριθμοί έδειχναν να ευημερούν. Αυτό συνέβηκε γιατί στο κ. Σαρρή έλαχε να κυβερνά σε περιόδο φούσκας - τα νούμερα δεν ήταν προϊόν της οικονομικής του πολιτικής αλλά της ίδια της φούσκας. Αυτού του είδους η ανάπτυξη όμως ήταν που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Μια ανάπτυξη η οποία βασίστηκε στον καταναλωτικό δανεισμό, στην υπέρογκη αύξηση των τιμών των ακινήτων, στα τζογαρίσματα των τραπεζών ενώ ταυτόχρονα δεν είχε κανένα αντίκτυπο στους πραγματικούς μισθούς. Ο κ. Σαρρής δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει το μοιραίο και παρέμεινε απλός θεατής.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Νομπελίστα σύμβουλο. Εμείς δεν νιώσαμε πότε "εθνική περηφάνια " γιατί ο νομπελίστας ήταν κύπριος. Αντίθετα μόνο ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι το νόμπελ δόθηκε σε μια μελέτη η οποία λίγο πολύ ανέφερε ότι, για την υψηλή ανεργία ευθύνονται τα επιδόματα των ανέργων. Συνταγές απόλυτα συμβατές με τις τροϊκανές υποδείξεις.

Τραγική επιλογή ο διορισμός του κ. Φωτίου ο οποίος κατά γενική ομολογία υπήρξε αποτυχημένος ως υπ. γεωργείας αφού (όπως και ο κ. Σαρρής) δεν μπόρεσε να κάνει σωστή υδρευτική και αρδευτική διαχείριση όσο είχαμε νερό. Έτσι που όταν ήρθε η ανομβρία ξανά έπρεπε να πληρώσει ο λαός.

Οι χειρότερες όμως επιλογές του κ. Αναστασιάδη - ακόμα και με τα κριτήρια του κατεστημένου - είναι οι επιλογές στα υπουργεία εσωτερικών και εργασίας. Υπουργοί θα έχουν κάτω από τον έλεγχο του ελεγκτικές υπηρεσίες , οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Το γεγονός επίσης ότι ένας εξ αυτών είναι και ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης βγάζει ένα έντονο αέρα διαπλοκής. Αναμένει να δούμε αν γυναίκα του καίσαρα θα είναι τίμια, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται ως τέτοια.

Να ευχηθούμε καλή τύχη στο νέο υπουργικό και στη νέα κυβέρνηση ευρύτερα., και να αναφέρουμε μόνο ότι η ΕΡΑΣ θα παραμείνει στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στις οποιεσδήποτε νέες περικοπές, απολύσεις ή επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.



1 σχόλιο:

Σταύρος Σιδεράς είπε...

Εύχομε η νέα κυβέρνηση να είναι μια παταγώδης αποτυχία στο πραγματικό της πρόγραμμα δηλ.: ιδιωτικοποίησεις, διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος, ένταξη στο ΝΑΤΟ, ακόμα μεγαλύτερος σκοταδισμός στην εκπαίδευση.