3 Νοε 2013

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)
2 Νοεμβρίου 2013
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Όπως συμβαίνει πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα οι εργοδοτικές οργανώσεις προτρέχουν στην υποβολή και επιδίωξη προτάσεων που πλήττουν τα εργατικά κεκτημένα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Τις τελευταίες μέρες συνεπικουρούμενοι από την πλειοψηφία των ΜΜΕ προβάλλουν με επιμονή το αίτημα τους για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%. Ισχυρίζονται ότι αυτή η μείωση θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία κενολογία χωρίς αντίκρυσμα η οποία σερβίρεται με πολύ στόμφο ως πανάκεια και η οποία όμως, όπου εφαρμόστηκε, όχι μόνο δεν φέρνει τα αποτελέσματα που διαφημίζει, αλλά αποδομεί την κοινωνία και δημιουργεί στρατιές από νέους φτωχούς.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τις εργοδοτικές οργανώσεις προς την Τρόικα, η οποία για πολλοστή φορά γίνεται δέκτης προτάσεων λιτότητας από τους Κύπριους ολιγάρχες και τις ενσωματώνει στο μνημόνιο. Άλλωστε σχεδόν το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και μερικών άλλων ζητημάτων, του κουρέματος των καταθέσεων εξαιρουμένου, αποτελούν από χρόνια επιδιώξεις και αιτήματα των εργοδοτών και της κυβερνώσας βουλής.
Επομένως, αναμένεται η αποδοχή και η προώθηση και αυτής της εργοδοτικής πρότασης από την κυβέρνηση, απ’ ευθείας ή έμμεσα μέσω Τρόικας.
Το εργατικό κίνημα οφείλει και πρέπει να αντιδράσει άμεσα και προληπτικά χωρίς να αναμένει τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων που απεργάζονται οι δυνάμεις του κεφαλαίου ακολουθώντας την καταστροφικό φαύλο κύκλο των υφέσεων των μνημονιακών πολιτικών. Με μαθηματική ακρίβεια η κοινωνία οδηγείται, από μνημόνιο σε μνημόνιο, στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, της φτωχοποίησης των εργαζομένων και της ανασφάλειας. Αν δεν εμφανιστούν δυνατές κοινωνικές αντιστάσεις οδεύουμε προς τη δημιουργία της γενιάς των 700 ευρώ η οποία με γρήγορους ρυθμούς θα μετατραπεί σύντομα σε γενιά των 400 ευρώ όπως ακριβώς συνέβηκε και στην Ελλάδα, την κατάσταση της οποίας ακολουθούμε κατά πόδας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός έχει οδηγήσει και οδηγεί σε τραγικά ακραίες καταστάσεις, που πλήττουν ακόμα και το δικαίωμα στην τροφή, την υγεία και τη στέγαση των ανέργων και των χαμηλόμισθων, καθώς και στην παιδεία των παιδιών τους.
Ας μη μένουμε στη θλίψη της αποδοχής και της μοιρολατρίας. Τώρα, πριν είναι αργά, πρέπει να προτάξουμε αγώνες και αντίσταση, για να διαφυλαχθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις.

Όλοι στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τον κόσμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: