28 Νοε 2013

Τα επισφαλή δάνεια και το λόττο της Κυβέρνησης



28 Νοεμβρίου 2013
Είναι πλέον γνωστό σε όλους, αφού δημοσιεύτηκε και στον Τύπο, ότι τα επισφαλή δάνεια σε εκατοντάδες επιχειρηματίες από μόνο την Τράπεζα Κύπρου ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έναντι αυτών, και αντί της είσπραξής τους, ακόμα και ο απλός καταθέτης (και όχι επενδυτής όπως τον "βάφτισαν") κουρεύτηκε τον Μάρτιο. Εξ αιτίας αυτών και των αντίστοιχων ή και χειρότερων σκανδάλων και της καταλήστευσης της Λαϊκής Τράπεζας, κουρεύτηκαν ακόμα περισσότερο οι εκεί καταθέτες. Εξ αιτίας όλων των απατεώνων και αυτών που τους επέτρεψαν ή και προέτρεψαν, ο Κύπριος πολίτης ασφυκτιά κάτω από αφόρητες πολιτικές λιτότητας τις οποίες επέβαλε η Τρόικα και η κυβέρνηση ενώ οι προοπτικές ανάκαμψης θα αφορούν ίσως τους αριθμούς αλλά σίγουρα όχι τον πολίτη, για να παραφράσουμε τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου το 1963 "ευημερούν οι αριθμοί αλλά πένονται οι πολίτες". 

Όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα, οι πλείστοι από τους επιχειρηματίες με τον μεγαλύτερο υπερδανεισμό είναι επιχειρηματίες γης και ιδιοκτήτες μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων. Που σημαίνει βέβαια ότι η γη και τα συγκροτήματα είναι (ακόμα) δικά τους και τα χρέη/ζημιές δικά μας. Είναι αυτούς τους επιχειρηματίες που όχι μόνο ανεκτήκαμε (μέχρι τώρα) αλλά και φρόντισε να προστατεύσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη με τον κατάφωρα άδικο αλλά και πασιφανώς παράλογο φόρο ακίνητης περιουσίας που σήμαινε "να πληρώσουμε όλοι για να πληρώσουν λιγότερο αυτοί".  

Και ενώ λοπόν κάποιοι χρωστούν δισεκατομμύρια και συνεχίζουν να κατέχουν ότι απέκτησαν με αυτά, και αφού του απλού πολίτη κουρεύτηκαν οι οικονομίες του ή ο μισθός του, ή τα επιδόματά του ή η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη ή έμεινε άνεργος (ή και συνδιασμοί αυτών), η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη και στις ιδιωτικοποιήσεις των τριών (κερδοφόρων βέβαια) ημικρατικών οργανισμών. Η ΕΡΑΣ έχει επανειλημμένα, καθώς και πρόσφατα, αναλύσει και τοποθετηθεί κάθετα ενάντια στη νέα αυτή καταλήστευση του λαού. Προκύπτει όμως και το πολύ λογικό ερώτημα "Ποιοι θα τους αγοράσουν;" με την εξίσου λογική απάντηση ότι θα τους αγοράσουν και εκείνοι οι υπερδανεισμένοι επιχειρηματίες που έχουν τα δάνειά τους εντός αλλά τις καταθέσεις τους εκτός. Το ότι έχουν καταθέσεις εκτός είναι κοινό "μυστικό", αλλά και κάθε πιθανή αμφιβολία αίρεται από την πληροφορία στον Τύπο ότι, λόγω των ερευνών που θα διεξάγει η Τράπεζα Κύπρου για τα επισφαλή δάνεια, έχουν αρχίσει κάποιοι από τους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες να μεταφέρουν από το εξωτερικό καταθέσεις τους για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Στο τέλος θα αναδειχθούν και "ως μεγάλοι ευεργέτες" διότι θα φέρουν χρήμα στην Κύπρο για να αγοράσουν τους ημικρατικούς!

Το αποκορύφωμα της κοροϊδίας του λαού σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, στις 22 Νοεμβρίου ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε στις ιδιωτικοποιήσεις αν μπορούσε να βρει από αλλού το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ, για να συμπληρώσει όμως ότι «μόνο αν η Κυβέρνηση κέρδιζε στο Λόττο θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το ποσό».  

Η Κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί να βρει τα 1,4 δισ. ευρώ αλλά γνωρίζει, όπως και ο καθένας μας, για τα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ που χρωστούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Πριν αρχίσει λοιπόν να παίζει Λόττο, ας μεριμνήσει να εισπράξει από τους οφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου το 23% των χρεών τους. Διότι, οι οφειλές αυτές δεν είναι στην πραγματικότητα προς την Τράπεζα, αλλά προς τον πολίτη που πλήρωσε τις τράπεζες με το κούρεμα των καταθέσεών του. Και αν επικαλείται, κοροϊδευτικά, τυχερά παίγνια, ας μην ξεχνά ότι ο μεγάλος τζόγος παίχτηκε σε βάρος του λαού από τους κεφαλαιοκράτες και τις τράπεζες, παλαιότερα με το χρηματιστήριο και για σειρά ετών με τα δάνεια υψηλού ρίσκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: