7 Νοε 2013

Η ΕΡΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)
7 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΡΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΟΥΣ

Ο διορισμός αντιπροσώπων των ηγετών των κοινοτήτων στις δικοινοτικές συνομιλίες θεωρήθηκε από σειρά ξένων αναλυτών ως πολιτική κωλυσιεργίας από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εν τούτοις η τουρκική πλευρά συγκατένευσε διότι οι αντιπρόσωποι πρόκειται να επισκεφθούν Αθήνα και Λευκωσία, εξέλιξη που ενδεχομένως υπονοεί την πιθανότητα τετραμερούς ή πενταμερούς ενώ ταυτόχρονα υπονοεί ότι η πολιτική Χριστόφια για κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες απορρίπτεται.

Όλοι οι άλλοι νεωτερισμοί του κ Αναστασιάδη φαίνεται να τον οδηγούν σε αδιέξοδο: απόρριψη συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, απόρριψη εγγράφου Ντάουνερ, πρόταση για αναβάθμιση του ευρωπαίου αντιπροσώπου στις συνομιλίες, άνοιγμα των Βαρωσίων χωρίς λύση του Κυπριακού. Τελικά φαίνεται ότι θα μείνει με τους δύο αντιπροσώπους στο χέρι, ενώ κατάφερε να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με τον Μπαν Κι Μουν και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παράλληλα επέτρεψε στον κ Έρογλου να αλλάξει πολιτική και να ζητά συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που είχαν σταματήσει και να διατηρεί έτσι την τουρκική θέση που θέλει να εμφανίζεται ως η πλευρά που είναι ένα βήμα μπροστά προς την επίλυση του Κυπριακού.

Ενώ ο κ Αναστασιάδης ανάλωσε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του καμπάνια για να προτείνει ομάδες και παραομάδες από ειδικούς τους οποίους θα συμβουλευόταν, κλπ, τελικά μέχρι στιγμής κινείται μόνος του και μπουρδουκλώνεται  στα βήματα του. Την ίδια ώρα δεν χάνει ευκαιρία να καταφεύγει σε εξάρσεις εθνικιστικής ρητορείας που καταστρέφουν την προσπάθεια δημιουργίας συνείδησης λύσης στον κυπριακό λαό.

Η ολιγόμηνη ενασχόληση του με το Κυπριακό αποτελεί μια κακέκτυπη επανάληψη της πολιτικής των προτάξεων του  Σπύρου Κυπριανού. Αυτό που απομένει για να επαναλάβει και τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι "η ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο". Υπάρχει όμως τώρα μια σημαντική διαφορά. Στην παρούσα συγκυρία επικρατεί μια φοβερή ρευστότητα στην περιοχή μας αλλά και στον πλανήτη, η οποία εκφράζεται με εκρηκτικές ανατροπές σε σειρά κρατών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Ενδεχομένως και της Κύπρου, το επόμενο διάστημα, με το βάθεμα της κοινωνικής αποδόμησης που προκαλεί το μνημόνιο.

Είναι προφανές ότι η επιβεβαίωση της ύπαρξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, ενισχύει την μερίδα των Ε/Κ  ολιγαρχών που προσανατολίζονται προς την προώθηση της διχοτόμησης.

Η ΕΡΑΣ επαναλαμβάνει ότι θεωρεί πρόοδο τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, δηλαδή την εκ περιτροπής προεδρία και την διασταυρούμενη ψήφο. Θεωρεί επίσης επαρκή τη βάση λύσης που είχε διαμορφωθεί τότε. Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι η διακοπή των συνομιλιών πριν καν αρχίσουν αποτελεί επιταχυνόμενο βηματισμό προς την διχοτόμηση. Παράλληλα θεωρούμε την αντιπολιτευτική πολιτική του ΑΚΕΛ στο ζήτημα αμφίσημη. Στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει  πίσω τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και τώρα δυσκολεύεται να επιστρέψει σε μια θετική και συγκροτημένη πρόταση.

Ο Πρόεδρος αν όντως επιθυμεί σύντομη λύση του Κυπριακού οφείλει να σταματήσει τους προσχηματικούς ελιγμούς, να απαλλαγεί απο τα όποια βαρίδια του καιροσκοπισμού και να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Παράλληλα η ΕΡΑΣ καλεί τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να μην αφήνουν την ευθύνη της λύσης στους ηγέτες τους. Πενήντα χρόνια συνομιλιών είναι αρκετά για να μας πείσουν ότι οι πολιτικές μας ηγεσίες βαθαίνουν την αντιπαράθεση, αντί να τη μειώνουν. Είναι καιρός να αναλάβουμε ως πολίτες και εργαζόμενοι την ευθύνη για την επανένωση των Κοινοτήτων μας στα πλαίσια ενος δικοινοτικού λαϊκού μετώπου  πίεσης για την άμεση λύση του Κυπριακού.

Μέχρι τότε εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις επαφές και τις κοινές δράσεις πέρα και πάνω από τα οδοφράγματα και τις διαχωριστικές γραμμές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε την αγωνιστική συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένων σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν εξίσου και δύο Κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: