3 Νοε 2013

Εκδημοκρατισμός και όχι Ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών · Επιστροφή στο Δημόσιο Τομέα όλων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)
3 Νοεμβρίου 2013

Ο μνημονιακός Πρόεδρος, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προς τους πολιτικούς του συμμάχους στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων οργανισμών, προχωρεί  με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του πραγματικού του προγράμματος. Ακόμα και την πρόταση για καταβολή από τους ίδιους τους δημόσιους οργανισμούς του 1,4 δις που ζητά η Τρόικα (ανεξάρτητα αν η ΕΡΑΣ την εκτιμά ως άδικη για τους καταναλωτές) τη βάζει στο περιθώριο, γιατί ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η εξασφάλιση του ποσού αυτού αλλά η προσφορά δημόσιου πλούτου στους ολιγάρχες, τους ίδιους αυτούς άπληστους οι οποίοι ως τραπεζίτες ξεπούλησαν τη χώρα μας στο διεθνές καπιταλιστικό καζίνο. Η κυβέρνηση και η Τρόικα μετατρέπουν την κρίση του ιδιωτικού τομέα σε κρίση του δημόσιου αναδιανέμοντας τον πλούτο από τους φτωχούς στους πλούσιους.

Αυτό που πρόκειται να γίνει στους δημόσιους οργανισμούς  συνιστά μια καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας έναντι ενός εντελώς συμβολικού ποσού. Δημόσια περιουσίας που δημιουργήθηκε από το λαό και που ανήκει σε αυτόν.

Η ΕΡΑΣ τάσσεται ενάντια σε κάθε σκέψη μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης ή ακόμα και μετοχοποίησης των δημόσιων οργανισμών. Ζητά όμως ταυτόχρονα τον εκδημοκρατισμό και τον κοινωνικό έλεγχό τους προς όφελος της κοινωνίας και όχι του οποιουδήποτε πολιτικού ή κομματικού κατεστημένου. Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς έχουν την πλήρη μας συμπαράσταση στον αγώνα για την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της εργασίας τους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν όμως και τον κάθε πολίτη διότι, πέρα από τον άμεσα ληστρικό τους χαρακτήρα, οδηγούν σε ιδιωτικά  μονοπώλια, σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, σε πτώση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και αύξηση των τελών, καθώς και σε συρρίκνωση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας για εξοικονόμηση του κόστους τους.

Ένα κραυγαλέο παράδειγμα του τι σημαίνει ιδιωτικό μονοπώλιο αποτελεί η συμπεριφορά της εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων Hermes. Πέραν του ότι επιβάλλει απο τα πιο υψηλά  τέλη χρήσης στην Ευρώπη, πρόσφατα κράτησε ως όμηρο αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και να της πληρώσει το ποσόν που η εν λόγω εταιρεία απαιτούσε ως αποπληρωμή οφειλομένων προς αυτήν. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η Hermes χρωστά 20 εκατ. στο κράτος ενώ οι εταιρείες του Ν Σιακόλα χρωστούν στις τράπεζες περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι σε κατάσταση χρεωκοπίας και προσπαθούν να μετακυλήσουν τη ζημιά στο κράτος και στην κοινωνία. Τα αεροδρόμια και η λειτουργία τους πρέπει να επιστρέψουν εξ ολοκλήρου στο δημόσιο αμέσως. Οι τραμπουκισμοί των ολιγαρχών που νέμονται το δημόσιο πλούτο πρέπει να τερματιστούν. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα μας να μετατραπεί σε τσιφλίκι μερικών πλουτοκρατών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: