24 Νοε 2013

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: η πρωτοβουλία του Προέδρου, η ομερτά των Ε/Κ και τα ανθρώπινα δικαιώματα των συγγενών



24 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: η πρωτοβουλία του Προέδρου, η ομερτά των Ε/Κ
και τα ανθρώπινα δικαιώματα των συγγενών

Η πρόσφατη έκκληση Αναστασιάδη προς  Ελληνοκύπριους να δώσουν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των οστών Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων που είναι θαμμένα στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία, ορθή μεν, συνιστά ταυτόχρονα μια προσβλητική παραδοχή. Οι Ελληνοκύπριοι δεν συνεργάζονται ικανοποιητικά με την ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν να δίνουν πληροφορίες και οι Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με τη ΔΕΑ υπάρχουν 1995 Κύπριοι αγνοούμενοι - 1493 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι. Έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί 354 Ε/Κ και 90 Τ/Κ. Στα κατεχόμενα, βρέθηκαν 234 τάφοι και στις ελεύθερες περιοχές 37. Πέραν από τους αριθμούς τους ίδιους, και οι συγκρίσεις είναι καταθλιπτικές και μακάβριες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ε/Κ που αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού έχουν 1493 αγνοούμενους και οι Τ/Κ, που αποτελούν το 18%, 502. Με λίγα λόγια οι Τ/Κ αγνοούμενοι είναι συγκριτικά πολύ περισσότεροι.

Το 80% του πληθυσμού, οι Ε/Κ, έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό των οστών 90 Τ/Κ αγνοουμένων, ενώ το 18%, οι Τ/Κ,  οδήγησε στον εντοπισμό των οστών 354 Ε/Κ. Είναι φανερό ότι στην Ε/Κ πλευρά έχει επικρατήσει μια συνωμοσία σιωπής, μια ομερτά, η οποία και δεν έχει λόγο ύπαρξης αφού δεν καλύπτει κανένα άγνωστο γεγονός. Στερεί όμως τους συγγενείς των αγνοουμένων απο ένα στοιχειώδες ανθρώπινό τους δικαίωμα. Παρά το ότι τα τουρκικά  στρατεύματα δημιουργούν δυσκολίες στις έρευνες για αγνοούμενους στις στρατιωτικές περιοχές, είναι σαφές ότι οι Τ/Κ πολίτες δίνουν περισσότερες πληροφορίες απο τους Ε/Κ.

Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, κατέκτησε θέση στην Κοινωνία των Εθνών και θεωρεί τον εαυτό του ευνομούμενο, θα έπρεπε να νοιώθει την υποχρέωση να εντοπίσει τους νεκρούς και αγνοούμενους πολίτες του, στα εδάφη που είναι κάτω απο τον έλεγχο του. Αυτό αποτελεί συνευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλων των γενικών εισαγγελέων απο το 1963, των σημερινών μη εξαιρουμένων.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος θα μπορούσε να κάμει πολύ περισσότερα από μια γενικόλογη έκκληση προς τον λαό, η οποία είναι αμφίβολο αν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα μπορούσε να απευθυνθεί προς τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του κόμματος του και να ζητήσει τη συνεργασία τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ε/Κ που βαρύνονται με εγκλήματα ενάντια στην Τ/Κ κοινότητα βρίσκονται μέσα ή γύρω από τον χώρο που εκφράζει ο κ. Αναστασιάδης.

Η ΕΡΑΣ καλεί τον κάθε Κύπριο που έχει πληροφορίες που μπορούν να είναι χρήσιμες να τις δώσει στη ΔΕΑ άμεσα ή έμμεσα.

Όμως, μια ή περισσότερες εκκλήσεις μετά από τόσες δεκαετίες δεν είναι αρκετές. Θα πρέπει κυβέρνηση και βουλή να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολίτες να νοιώθουν υποχρέωση και ασφάλεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των αγνοούμενων και των συγγενών τους και στις δυο κοινότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: