23 Οκτ 2012

Το Μανιφέστο των Κυπρίων τυφλών για τον Τραπεζο-ραδιο-μαραθώνιο


Το μήνυμα της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών σχετικά με τον φιλανθρωπικό Ραδιομαραθώνιο που διοργανώνει η Λαϊκή Τράπεζα σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και/ή πρόσωπα είναι τόσο λιτό και ξεκάθαρο που μπορεί να ιδωθεί ως μανιφέστο. Εχει ως ακολούθως:

http://www.truerespect.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=487:2012-10-22-20-09-34&catid=37:2010-06-07-19-50-58&Itemid=62
Αξιότιμοι συμπολίτες!

Εδώ και 23 χρόνια το φιλανθρωπικό προϊόν με το όνομα ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ έχει εισβάλλει σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε σχολείο και κάθε χώρο εργασίας, ζητώντας σας να αποδείξετε την “κοινωνική ευαισθησία” σας μέσω της οικονομικής συνεισφοράς σας υπέρ των “παιδιών με ειδικές ανάγκες”. Με τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και οργιώδη προπαγάνδα στα ΜΜΕ, τόσο η διοργανώτρια Λαϊκή Τράπεζα όσο και οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που συμμετέχουν στις διαδικασίες οργάνωσης και υλοποίησης του Ραδιομαραθωνίου, προσπαθούν να σας πείσουν ότι η κατάθεση του οβολού σας είναι φιλανθρωπικό σας χρέος. Κάθε χρόνο σας βομβαρδίζουν με μηνύματα ψεύτικου ενθουσιασμού για το ποσό που συνολικά μαζεύουν, τιμαριθμοποιώντας με φτηνό και αγοραίο τρόπο τις βαθιές έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
Στις τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και την οργιώδη προπαγάνδα τους με στόχο τον οβολό σας, παραλείπουν να σας ενημερώσουν ότι σε όλο τον προηγμένο κόσμο προϊόντα όπως ο “Ραδιομαραθώνιος” έχουν εδώ και δεκαετίες καταργηθεί, διότι η φιλοσοφία τους βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή της ισοτιμίας δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως αυτή κατοχυρώνεται σε όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις και νομοθεσίες. Παραλείπουν, επίσης, να σας ενημερώσουν ότι η χώρα μας έχει υπογράψει τις συγκεκριμένες Συμβάσεις και νομοθεσίες που μέσω του Ραδιομαραθώνιου βάναυσα παραβιάζονται. Συνεπώς: Το προϊόν “Ραδιομαραθώνιος” δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα υποκείμενα κοινωνικών δικαιωμάτων διότι εμπορευματοποιεί την αναπηρία και “επενδύει” σε λογικές κοινωνικού οίκτου και ελέους, αλλά κατά μείζονα λόγο την Κύπρο ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και την Κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της.

Αντί της ψευδεπίγραφης κοινωνικής ευαισθησίας που εκβιαστικά επικαλείται η διοργανώτρια Τράπεζα και οι Πολιτειακοί συνοδοιπόροι της χρησιμοποιώντας το σύνθημα “μόνο η αγάπη μπορεί”, σας καλούμε να αναλογιστείτε την κοινωνική ευθύνη σας να υπάρξει το ταχύτερο ημερομηνία λήξης σε ένα προϊόν που έχει κριθεί ως “παρωχημένο και ακατάλληλο” σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη και εξακολουθεί στην χώρα μας να “πωλείται” ως ... αποκλειστικό και μοναδικό! Σας καλούμε να αναλογιστείτε ότι η ενδεικτική λίστα προδιαγραφών του συγκεκριμένου προϊόντος που ευθύς παρακάτω παραθέτουμε είναι λίστα ξεπερασμένων και απαγορευμένων προδιαγραφών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στην λίστα απαγορευμένων προδιαγραφών περιέχονται μεταξύ άλλων οι εξής:
*Επίσημη συμμετοχή της πολιτείας στις διαδικασίες διοργάνωσης, υλοποίησης και συντήρησης ενός Ραδιομαραθωνίου συλλογής χρημάτων υπό την επιμέλεια ενός κερδοσκοπικού Τραεπεζικού Ιδρύματος.
* Πλήρης αποκλεισμός των οργανώσεων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία υπέρ των οποίων – υποτίθεται – γίνεται ο Ραδιομαραθώνιος από όλες τις διαδικασίες διοργάνωσης και υλοποίησής του.
*Ποδηγέτηση – εξάρτηση από την πατερναλιστική και αντιδραστική λογική που εκφράζει ο “Ραδιομαραθώνιος” της πλειοψηφίας των Κυπριακών ΜΜΕ σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας. Τούτο διότι παρά τις κάποιες ολίγες προοδευτικού χαρακτήρα παρουσιάσεις θεμάτων αναπηρίας που απηχούν το διεθνές προοδευτικό κεκτημένο, η  υπερβολική διαφήμιση του προϊόντος “Ραδιομαραθώνιος” άρα και η λογική που εκφράζει – παρουσίαση των ατόμων με αναπηρία ως αντικειμένων οίκτου, φιλανθρωπίας ή προαιρετικής ...ευαισθησίας – καταλυτικά κυριαρχεί.
*Αποκλεισμός από την συνδιοργανώνουσα και μετέχουσα με την ιδιότητα του Χορηγού Επικοινωνίας δημόσια ραδιοτηλεόραση της αντίθετης άποψης των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεών τους. Οσο εξελίσσεται ο Ραδιομαραθώνιος οι αντίθετες απόψεις λογοκρίνονται από την δημόσια ραδιοτηλεόραση που υποτίθεται ότι υπάρχει στο όνομα όλου του Κυπριακού λαού.
*Η διαδικασία είσπραξης/συλλογής χρημάτων γίνεται με τρόπο “γενικό και αόριστο”, δίχως καν την στοιχειώδη πρότερη αξιολόγηση, κοστολόγηση και ιεράρχηση αναγκών, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την διάθεση των χρημάτων που δεν υπηρετεί κανέναν σχεδιασμό ή μελετημένο κριτήριο. Αποδεικνύοντας ότι η μόνη προδιαγραφή του “προϊόντος” είναι η διαφημιστική προβολή της ... ελεήμονος διάθεσης, της “ευσπλαχνίας” και των αισθημάτων αγάπης των “εχόντων και κατεχόντων”. Πρόκειται για την πλέον απροκάλυπτη έκφραση του παρωχημένου φιλανθρωπικού μοντέλου αντίληψης και επικοινωνίας της κοινωνικής συνθήκης της αναπηρίας,

 Οι παραπάνω προδιαγραφές που ενδεικτικά παρατίθενται μας υποχρεώνουν να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους σας να συνδράμετε τον δίκαιο αγώνα μας που έχει σαν στόχους:
*Τον τερματισμό της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επιχείρηση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας που διοργανώνει μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα
*Την άρνηση του ψυχολογικού εκβιασμού που συστηματικά οργανώνεται με επίκληση της κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτών. Στην πράξη, η επικαλούμενη κοινωνική ευαισθησία των πολιτών επενδύεται στην ενίσχυση της «κονωνικής ευαισθησίας» ενός τραπεζικού οργανισμού τον οποίο οι ίδιοι οι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν πολύ σύντομα να χρηματοδοτήσουν από το υστέρημά τους

Αρνηθείτε τον συστηματικό ψυχολογικό εκβιασμό και συμπορευτείτε στον δύσκολο αγώνα μας να μπει επιτέλους τέλος:
*Στην υπονόμευση μέσω προϊόντων όπως ο Ραδιομαραθώνιος της σύγχρονης προοδευτικής προσέγγισης και των σύγχρονων αντιλήψεων για την αναπηρία, που είναι πανθομολογούμενη και αποδεκτή από όλους τους μετέχοντες στο διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτημένο.
*Στον εκφυλιστικό βομβαρδισμό της Κυπριακής κοινωνίας με πληροφορίες/διαφημίσεις προβολής των δήθεν επιτευγμάτων που αφορούν το «ύψος των εισπράξεων» των προηγούμενων Ραδιομαραθώνιων εκδηλώσεων και έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία συναισθηματικής φόρτισης και εκμετάλλευσης των «φιλάνθρωπων» αισθημάτων.
*Στην “αξιοποίηση” του Ραδιομαραθωνίου από την Πολιτεία ως άλλοθι για τις δικές της χρόνιες ανεπάρκειες που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κάλυψη δικαιωματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία.
*Στην προσβλητική για μιά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χυδαία και αγοραία διαδικασία “συλλογής/είσπραξης χρημάτων” κατά τη διάρκεια της κεντρικής περιόδου του Ραδιομαραθωνίου, όπως τη βιώνουμε μέχρι σήμερα και η οποία συμπεριλαμβάνει:
Τοποθέτηση και προβολή «τραπεζικών περιπτέρων/ταμείων» είσπραξης χρημάτων σε δημόσιους χώρους - μαζική συλλογή χρημάτων σε σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς - κυκλοφορία αυτοκινήτων «κουμπαράδων» συλλογής χρημάτων σε όλα τα χωριά της Κύπρου και γενικά στην ύπαιθρο - παρέλαση πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου - αναρίθμητα τηλεοπτικά προγράμματα με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις εισφορών και άλλων οικονομικών δωρεών από επώνυμους επιχειρηματίες – αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αριθμών (χρηματικές εισπράξεις), που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς για σκοπούς εντυπωσιασμού και δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος δήθεν ευαισθητοποίησης της κοινωνίας - εξευτελισμό “ανύποπτων” ατόμων με αναπηρία που χρησιμοποιούνται χυδαία ως ντεκόρ τη φιλανθρωπικής φιέστας – παρέλαση ασχέτων με θέματα αναπηρίας φιλανθρώπων κάθε είδους και προέλευσης, οι οποίοι εκφράζονται επί παντός επιστητού και αρέσκονται να χρησιμοποιούν χωρίς ίχνος προοδευτικής συνείδησης αλλά και με ασυνείδητη δόση ειρωνείας φράσεις με απροκάλυπτο ρατσιστικό υπόβαθρο συχνότερη των οποίων είναι η σχετική με τις δήθεν «ειδικές ικανότητες» των «παιδιών», ωσάν η αναπηρία να συνιστά προσωπικό πλεονέκτημα!
.
Το αγοραίο φιλανθρωπικό προϊόν “Ραδιομαραθώνιος” επιβάλλει βίαια στην Κυπριακή κοινωνία στάσεις και αντιλήψεις προσβλητικές για τα άτομα με αναπηρία και τις οργανωμένες διεκδικήσεις τους συντηρώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις ξεπερασμένες στον πολιτισμένο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Οι συνταγές του κοινωνικού οίκτου και του επικοινωνούμενου δήθεν θαυμασμού για τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης. Τα άτομα με αναπηρία δεν διεκδικούν κοινωνικό οίκτο ή προσφωνήσεις ψευτο-θαυμασμού, διεκδικούν πολιτικές ισότιμης κοινωνικής ένταξης. Ο Ραδιομαραθώνιος της Λαϊκής Τράπεζας των τεράστιων χρηματοδοτικών ελλειμμάτων με την συνεργασία της επίσημης Πολιτείας των διαχρονικών ελλειμμάτων κοινωνικής πολιτικής, υπονομεύει βάναυσα τις διεκδικήσεις μας. Θα αντισταθούμε! Σας θέλουμε αληθινά αλληλέγγυους, αληθινά κοινωνικά ευαίσθητους, αληθινά εθελοντές στο πλευρό μας.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ 

....................


από την πρωτοβουλία ενάντια στον Ραδιομαραθώνιο http://www.truerespect.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=485:-qq-&catid=36:2010-06-07-19-50-30&Itemid=61
κυκλοφόρησε επίσης το εξής κάλεσμα
Ελάτε όλες και όλοι την Τρίτη(23/10), απο το πρωί, στην είσοδο της Λευκωσιας (φώτα Καλησπέρα), στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ (φώτα Αστυνομικου σταθμου Λυκαβητου, πρωην Cyprus Airways) και στο Διοικητηριο στην Λεμεσο μαζί με μέλη του αναπηρικού κινηματος και ομαδες πολιτών υπερ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ.
Θα μοιράζουμε ενημερωτικό υλικό και θα μαζεύουμε υπογραφές για την κατάργηση του ξεπλυματος συνειδήσεων ονόματι Ραδιομαραθωνιος.
Καλούμε επίσης όλα τα ΜΜΕ να καλυψουν τη διαμαρτυρια.Η κεντρική εκδήλωση της επιτροπής πραγματοποιείται από τις 5.00 μ.μ. στο σημειο της Λεωφόρου Μακαρίου όπου θα δωθούν συνεντευξεις προς τους δημοσιογραφους και με την παρουσια μας θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την αρχή ενός αγώνα μεχρι την τελική καταργηση του Ραδιομαραθωνιου.
τηλεφωνα επικοινωνιας: 22813382

Δεν υπάρχουν σχόλια: