23 Οκτ 2012

Λεμεσός : Η τεράστια φυλακή που ξεδιπλώνεται γύρω μας



Κατά μήκος της παραλίας της Λεμεσού, στο μεγαλύτερο τμήμα του θαλάσσιου μετώπου, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άσχημο σκηνικό : Μπάζωμα, τσιμεντοποίηση, εκμετάλλευση. Και όλα αυτά, βάσει πάντα αποφάσεων τεχνοκρατών, γραφειοκρατών και εργολάβων, χωρίς την εκ των προτέρων συζήτηση και χωρίς την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ο στόχος τους περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση των ανοικτών ακτών, κατασκευή νέων ιδιωτικών λιμανιών για σκάφη αναψυχής, ιδιωτικοποίηση των παλαιών, οικοδόμηση μεγάλων συγκροτημάτων εμπορίου, κατανάλωσης κ.α.

Τα «μεγάλα έργα», εξάλλου, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο τής εκάστοτε κυβέρνησης προς πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση. Το υπερθέαμά τους προσδοκά να προσφέρει γόητρο και «εθνική υπερηφάνεια», προς τέρψη του κοινού. Υποκριτικά, κάνουν επίκληση της ανάπτυξης. Φυσικά, όταν μιλάνε για ανάπτυξη και γενικό καλό, εννοούν προφανώς, κεφαλαιακή ανάπτυξη, συσσώρευση του πλούτου στους πολύ λίγους και εκλεκτούς, καταστροφή της φύσης.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο αστικός εκσυγχρονισμός και η πολεοδομική μεγέθυνση στη Λεμεσό, πάτησε πάνω στα χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια ντόπιων και μεταναστών, μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας και πάμπολλα εργατικά ατυχήματα.

Η μετάπλαση παραλιών και πλατειών σε χώρους αφιλόξενους, αφού οι ελεύθεροι χώροι έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα (πλατεία κάστρου), η οικοδόμηση τερατουργημάτων (πύργοι στον Εναέριο) και η επιβολή της κατανάλωσης ως μοναδικής επιλογής για κοινωνική συναναστροφή, αποτελούν κινήσεις πολεοδομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής οπισθοδρόμησης. Η στέρηση της ελεύθερης διακίνησης στην πόλη, ο αφανισμός των ελεύθερων χώρων αναψυχής και δημιουργίας, μας αναγκάζουν να ζήσουμε σε μια πόλη – φυλακή και σε ένα προκαθορισμένο τρόπο ζωής που δεν επιλέξαμε και δεν τον θέλουμε.

Με όλες αυτές τις δυσάρεστες διαπιστώσεις, ως ΕΡΑΣ θεωρούμε ότι, ο συντονισμός όλων των ευαίσθητων και προβληματισμένων κατοίκων της πόλης μας, η αντίσταση και ο αγώνας για επανοικειοποίηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου, είναι πέρα από κάθε άλλη φορά αναγκαίος και ζωτικής σημασίας.

Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: