28 Οκτ 2012

Οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ κομμάτων και τραπεζών


Οι πρόσφατες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για διαγραφή, από μέρους τραπεζών, χρεών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν εταιρίες που ελέγχονται από κόμματα, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε μιλάμε για ένα πάρε δώσε μεταξύ τραπεζιτών και κομμάτων, σε μια σχέση διαπλοκής συμφερόντων. Και φυσικά, καμιά τέτοια σχέση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανταπόδοση της «εξυπηρέτησης» τού ενός προς τον άλλο. Ούτε φυσικά χωρίς αμοιβαίο όφελος.
Οι τραπεζίτες μέσα από την πράξη αυτή, κερδίζουν προφανώς την ανοχή και την εύνοια των κομμάτων και των πολιτικών, όσον αφορά ατομικά και επαγγελματικά τους συμφέροντα, ενώ τα τεράστια ποσά που διαγράφονται και που ζημιώνουν τις τράπεζες, μεταφέρονται ,εν τέλει, στους ώμους των πολιτών. Ακόμη χειρότερα όμως, τα κόμματα καταντούν υποχείρια των τραπεζιτών και του οικονομικού κατεστημένου. Μέσα από μια τέτοια σχέσης εξάρτησης, αναπόφευκτα επηρεάζεται η πολιτική τους και η φυσιογνωμία τους.
Από μέρους μελών του ΑΚΕΛ προωθείται η άποψη ότι η σχετική αποκάλυψη αποτελεί μια κίνηση αντιπερισπασμού από την πλευρά των τραπεζιτών με στόχο να στραφεί η προσοχή του κοινού προς άλλη κατεύθυνση από τους ίδιους και να επηρεαστεί παράλληλα το προεκλογικό παιγνίδι. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος σχολιασμός ισχύει και οι αποκαλύψεις γίνονται τώρα λόγω συγκεκριμένης στόχευσης. Παραμένει όμως πάντα το στοιχείο της διαπλοκής , το οποίο για την Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ζωτικού ενδιαφέροντος , διότι περιορίζει και επηρεάζει την πολιτική ελευθερία και τις πολιτικές συμμαχίες.
Ως ΕΡΑΣ, θεωρούμε ότι αυτές οι υπόγειες συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και κομμάτων εξυπηρετούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα μιας μερίδας διαπλεκόμενων και σε καμιά περίπτωση δεν είναι «συμφέρουσες» για το σύνολο της κοινωνίας. Η έρευνα και η αποκάλυψη όλων των περιπτώσεων που αφορούν διαγραφές χρεών εταιριών που ανήκουν σε κόμματα είναι επιτακτική ανάγκη.
Για την ΕΡΑΣ, η κερδοσκοπική λογική των τραπεζών και η ασύδοτη συμπεριφορά των ανώτερων στελεχών τους ,ευθύνονται για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν στην οικονομία του τόπου. Οι διαγραφές των χρεών αυτών, αν και εφόσον αποδειχτούν, θα είναι μια συνέχεια των τόσων και τόσων σκανδάλων με πρωταγωνιστές τους τραπεζίτες: αγορά ελληνικών ομολόγων, τεράστια δάνεια σε κόμματα, πολιτικούς και μέλη των συμβουλίων των τραπεζών με προνομιακά επιτόκια και χωρίς ουσιαστικές εξασφαλίσεις, απάτη αξιόγραφων και πολλά άλλα.
Εκ των πραγμάτων, η θέση για μόνιμη κρατικοποίηση και ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης και των αναγκών της κοινωνίας, είναι σήμερα αναγκαία και απαραίτητη.
Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: