17 Φεβ 2014

Αυτή είναι υπεύθυνη στάση που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις



Η στήριξη που πρόσφερε το ΑΚΕΛ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την λύση Ομοσπονδίας, έδωσε τον ρυθμό στα πρόσφατα γεγονότα αλλά και αξιοπιστία και προοπτική στη διαδικασία.
Η πολιτική Αναστασιάδη, αποτέλεσμα των δεσμεύσεων του στις εθνικιστικές εξαλλοσύνες που τον έφεραν στην εξουσία, τερματίστηκε με την καθαρή παρέμβαση των αμερικανών. Μια παρέμβαση που κάνει πολύ πραγματική την δυνατότητα επιβολής μιας «οποιασδήποτε λύσης», μέσα από μια διαδικασία που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν.
Η δυνατότητα τους όμως να επιβάλουν μια οποιαδήποτε λύση μέσα από μια διαδικασία που αυτοί επέβαλαν, δεν αναχαιτίζεται με απόρριψη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινό ανακοινωθέν υπολείπεται των κοινών ανακοινωθέντων και των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ. Πολύ σωστά όμως το ΑΚΕΛ επέλεξε να το στηρίξει, όπως στήριξε και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό του επιτρέπει να συντείνει στο να καλυφτεί το χαμένο έδαφος. Όσο και αν οι διαπραγματευτές είναι άλλοι, το ΑΚΕΛ μπορεί να μετατρέψει την διαδικασία σε πραγματικά δική του, μέσα από έντονη ενημέρωση του κόσμου αλλά και κινητοποίηση των μαζών.
Επίκεντρο αυτής της ενημέρωσης πρέπει να αποτελέσουν οι  βασικές πτυχές της Ομοσπονδιακής λύσης και, κύρια, τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μια τέτοια λύση θα πρόσφερε στην Κύπρο συνολικά.
Η κατεδάφιση της διαχωριστικής γραμμής αποτελεί ίσως το κυριότερο. Ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διαχωριστικές γραμμές που επιβλήθηκαν σαν αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων, εύκολα μπορούν να μετατραπούν από εστίες έντασης σε  επίκεντρο νέων ένοπλων συγκρούσεων.
Την ίδια στιγμή όμως που η ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής εξυπακούει ένα σωρό κινδύνους, η κατεδάφισης της όχι μόνο τους μειώνει με αποφασιστικό τρόπο, αλλά ανοίγει πραγματικές προοπτικές διεξόδου από την κρίση.
Μια λύση στο εθνικό ζήτημα θα πρόσφερε σήμερα μια σημαντική ώθηση  στην κυπριακή οικονομία. Η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών, το κλίμα σταθερότητας για επενδύσεις, η μετατροπή ολόκληρου του νησιού σε ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό, θα συνέβαλλαν στην χαλάρωση της οικονομικής μέγγενης που έχει στραγγαλίσει την κυπριακή οικονομία.
Με αυτή την προοπτική πρέπει να συνδεθεί και το δίπτυχο, λύση/κοιτάσματα αερίου. Από παράγοντας ανάπτυξης και για τις δύο κοινότητες, τα κοιτάσματα θα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε παράγοντα αυξημένων εντάσεων και νέας σύγκρουσης όσο το εθνικό παραμένει άλυτο.
Βασικό εργαλείο της ενημέρωσης και κινητοποίησης πρέπει να είναι οι κοινές ομιλίες εκπροσώπων του ΑΚΕΛ με εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος( κόμμα Ταλατ) ταυτόχρονα και στις δύο κοινότητες, αλλά και με εκπροσώπους και άλλων δυνάμεων και στις δύο κοινότητες που στηρίζουν την διαδικασία. Πολύ σημαντική προσθήκη θα αποτελούσε και η διοργάνωση κοινών μαζικών συλλαλητηρίων στην διαχωριστική γραμμή για στήριξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Με ένα τέτοιο τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει καθοριστικός έλεγχος στην νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που στοχεύουν σε δημιουργία κέντρου σταθερότητας σε μια  περιοχή στην οποία χάνουν τον έλεγχο ολοένα και περισσότερο, εύκολα θα προωθούσαν την διχοτόμηση και τα δύο κράτη ως μία εξ ίσου βολική λύση, αν αποτύγχανε η Ομοσπονδιακή.
Μπροστά σε ιστορικές στιγμές, το ΑΚΕΛ, με την στάση του, έβαλε τις βάσεις για να μετατραπεί στον κύριο παίκτη που θα επιβάλει νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.

Σωτήρης Βλάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: