27 Φεβ 2014

Η λύση που επιζητούμε



και η ώρα για υλοποίηση από την Ε/Κ πλευρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 


Μετά από μακρά περίοδο στασιμοτήτας και την πολιτική κωλυσιεργίας του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, που άφησε κενό χώρο για παρέμβαση των Αμερικάνων, εκδόθηκε επιτέλους το Κοινό Ανακοινωθέν και άρχισε μια ακόμα διαδικασία δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Παρόλο που το Κοινό Ανακοινωθέν σαφώς υπολείπεται από τα κοινά ανακοινωθέντα και τις συγκλίσεις των Χριστόφια - Ταλάτ, η ουσία είναι ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι η διχοτόμηση ή η συνομοσπονδία δύο κρατών, αλλά η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων ή των δύο συνιστωσών πολιτειών της ενωμένης Κύπρου, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Γι’ αυτό το λόγο και στηρίχτηκε από όλη την Αριστερά. 

Η ΕΡΑΣ, όχι μόνο υποστηρίζει τις συνομιλίες μέσα στο πλαίσιο αυτό, αλλά και εργάζεται με υπομονή και επιμονή για την καλλιέργεια ομοσπονδιακής συνείδησης. Για την ΕΡΑΣ η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει την ενότητα του εργατικού κινήματος των κοινοτήτων, ώστε να παλέψει με καλύτερους όρους και πιο αποτελεσματικά για την οικοδόμηση ενός κράτους ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης και για την υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού και δημοκρατικού κεκτημένου. Σημαίνει τη συγκρότηση ενός μετώπου αντιιμπεριαλιστικού, το οποίο, σε συνεργασία με το ανερχόμενο κίνημα της Ευρώπης, θα αντιπαραταχθεί στις νεοφιλελεύθερες αυταρχικές πολιτικές, στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας.

Μια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης μέσα από τις συνομιλίες είναι ο τερματισμός της καχυποψίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οι συνακόλουθες φοβικές επιχειρηματολογίες. Επειδή πολλά έχουν λεχθεί, ή και επιδιωχθεί, κατά καιρούς για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) χωρίς ουσιαστική πρόοδο, η ΕΡΑΣ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να κάνει την υπέρβαση η δική μας πλευρά και να προβεί, έστω και μονομερώς, όχι απλά στην εξαγγελία αλλά στην υλοποίηση ΜΟΕ.

Ενδεικτικά, τέτοια μέτρα θα ήταν η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά και ο τερματισμός της όποιας πρόθεσης, ακόμα και πιθανότητας, για αγορά εξοπλισμών και πόσο μάλλον των περίφημων πυραυλακάτων, που θα προστατεύουν (δήθεν) την ΑΟΖ. Τέτοιο επίσης μέτρο, και ουσιαστικό από κάθε άποψη, θα ήταν να επιτραπεί ξανά η πρόσβαση των Τ/Κ στα δημόσια νοσοκομεία, την οποία κατάργησε η παρούσα κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο. 





 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με αλλα λόγια υποστηρίζετε μια ιμπεριαλιστική λύση που ορχηστρώνεται από τις ΗΠΑ, ή μήπως έχετε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια επανένωση προς το συμφέρον του κυπριακού λαού?

Fristuti