6 Φεβ 2014

Να μετατρέψουμε την οργή μας σε δύναμη ανατροπής του μνημονίου



Όλοι, όλες στη μεγάλη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας - Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών
ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Εργαζόμενοι, άνεργοι συνταξιούχοι, λήπτες κοινωνικών παροχών, Κύπριοι και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες νέοι και νέες, φοιτητές και μαθητές.

Η εικόνα είναι πια καθαρή και δεν δικαιούται κανένας να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Η κυπριακή κοινωνία οδηγείται με γοργούς ρυθμούς στην εξαθλίωση και το μαρασμό. Η ανεργία ξαπλώνεται ως επιδημία την ίδια ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους και οι μισθοί εξαϋλώνονται.

Η δεξιά συγκυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα ανέλαβαν ευλαβικά να κρατικοποιήσουν τις ζημιές του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες και την ανάπτυξη γης και να αποκρατικοποιήσουν την ίδια στιγμή τους κερδοφόρους δημόσιους οργανισμούς. Και ενώ η μια μνημονιακή ρύθμιση διαδέχεται την άλλη, οι κυβερνώντες μας φλομώνουν στα ψέματα για την κρίση που θα ξεπεραστεί σ’ ένα δύο χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι η κάθε μνημονιακή σύμβαση οδηγεί σε εξάπλωση της δυστυχίας, της διάβρωσης του συστήματος υγείας και της παιδείας.

Πέραν αυτού, οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν τους Κύπριους ως «πειθαρχημένους και συνετούς» δηλαδή υποταγμένους. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο BBC περηφανεύτηκε ότι στην Κύπρο εφαρμόζεται το μνημόνιο χωρίς να χαθεί μια μέρα σε απεργία.

Η ΕΡΑΣ καλεί όλους σε ενότητα, αλληλεγγύη, και ουσιαστική δυναμική αντίσταση και διεκδίκηση. Δεν διαμαρτυρόμαστε απλά για να δείξουμε την απαρέσκεια μας. Παλεύουμε για να ξανακερδίσουμε όσα μας κλέβει σήμερα η πλουτοκρατία.

Ζητούμε:

·        Προστασία του ελάχιστου βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού με τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος και επέκταση των κοινωνικών παροχών (υγεία, παιδεία κλπ)

·        Εθνικοποίηση των τραπεζών και ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο τραπεζιτικό φορέα που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

·        Άμεση κατάσχεση των μπόνους των τραπεζιτικών των τελευταίων πέντε χρόνων και τη δέσμευση των περιουσιών όσων φαίνεται να ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση μέχρι τη διαπίστωση των ευθυνών τους.

·        Επίταξη όλου του αδρανούς πλούτου και μετατροπή του σε μεσοπρόθεσμα κυβερνητικά ομόλογα για να καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας.

·        Λογιστικό έλεγχο και επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναστολή πληρωμών σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

·        Άμεση προώθηση της λύσης του Κυπριακού και λύση των διαφορών με την Τουρκία για τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας που θα αντιστρέψει τα αρνητικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, τόσο σε συνδυασμό με το θέμα των υδρογονανθράκων όσο με άλλους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης.

·        Άμεση μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες και σταδιακή κατάργηση της.

·        Ενότητα και αλληλεγγύη με τα κινήματα της Ευρώπης και της περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: