25 Φεβ 2014

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΗΚ - ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ ΟΡΓΗ



Μέρες του κουρέματος το Μάρτη του 13 θύμιζε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ΑΗΚ έξω από τη Βουλή.  Ξεχείλισε η οργή και ο θυμός τους  ιδιαίτερα μετά την χειρονομία του υπουργού οικονομικών να τους κουνά το δάχτυλο σαν να είναι «άτακτα παιδία». Φαίνεται ότι κληρονόμησε «το κούνημα του δακτύλου» από τον πολιτικό του μέντορα τον Αναστασιάδη.

Τέτοιες σκηνές  είναι πρωτόγνωρες για το εργατικό κίνημα στην Κύπρο. Οι εργαζόμενοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στα φώτα τροχαίας και έφτασαν στο κτήριο της Βουλής. Οι φωνές «πουλημένοι», «κάτω τα χέρια από τη ΑΗΚ» κυριαρχούσαν. Πικέτα έγραφε «Μολών λαβε». Με την άφιξη του υπουργού Οικονομικών άρχισαν τα γιουχαΐσματα και μετά την πρόκληση του υπουργού οι εργαζόμενοι εξοργίστηκαν και ήθελαν να μπουν μέσα στη Βουλή.

Περικύκλωσαν το κτήριο και χτυπούσαν τα τζάμια εκεί που συνεδρίαζε η επιτροπή οικονομικών αναγκάζοντας τους να ανέβουν για τη συνέχεια της συνεδρίας στο πάνω όροφο όπου δεν υπήρχε πρόσβαση από την αυλή του κτηρίου. Την ίδια ώρα έκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και απενεργοποίησαν την γεννήτρια της Βουλής για 45 λεπτά και έτσι διακόπηκε η συνεδρία μέχρι που  επανήλθε το ρεύμα. Ο δε υπουργός έχασε το ραντεβού που είχε με τον πρέσβη της Νορβηγίας  για την υπογραφή συμφωνίας για κατάργηση της διπλής φορολογίας.


 Αν και τα κανάλια κατηγορούν τους εργαζόμενους για «τραμπουκισμούς» και «χούλιγκαν» οι πραγματικοί τραμπούκοι ήταν οι «μπάτσοι» που χτυπούσαν αδιάκριτα και έκαναν χρήση δακρυγόνου σπρέι, τραυματίζοντας στο κεφάλι  τρεις εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. 

 Τους εργαζόμενους εξόργισε η προκλητική κοροϊδία της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών πώς θα γίνει διάλογος ενώ έφτασαν στο παρά πέντε, να ψηφίζεται στην Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, χωρίς κανένα διάλογο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση για κατάργηση της νομιμότητας των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων, εξασφαλίζοντας το ναι στην κατάργηση της από τον Γενικό Εισαγγελέα, αν και υπάρχουν άλλες 15 γνωματεύσεις νομικών και συνταγματολόγων που λένε πως δεν είναι συνταγματική μια τέτοια κατάργηση. Γι αυτό και ο εισαγγελέας δεν τόλμησε να προσεγγίσει καν την Βουλή όταν διαπίστωσε πως ήταν αποκλεισμένη από τους εργαζόμενους. 

Όλο το προηγούμενο χρόνο η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ καθύβριζαν τους εργαζόμενους σαν άχρηστους και χαραμοφάηδες.  Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος τα  ίδια έλεγε γι αυτό  άκουσαν  τα εξ αμάξης για τις δηλώσεις τους.  Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν απάντηση απέναντι στους εξευτελισμούς. Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έχει και όριο.
Είναι πολύ σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από τη Βουλή 10 περίπου τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές από τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα της αντίστοιχης αρχής ηλεκτρισμού πήγαν στην βουλή και έδωσαν ψήφισμα αλληλεγγύης στους ελληνοκύπριους συναδέλφους τους σαν ανταπόδοση της συμπαράστασης που εκφράσανε τα  ελληνοκυπριακά συνδικάτα της ΑΗΚ σε παρόμοιο δικό τους αγώνα  το 2012.

Την Πέμπτη όλοι έξω από τη Βουλή
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην CYTA κήρυξαν  αυθόρμητη μονόωρη στάση εργασίας για την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας και μέχρι το απόγευμα εξάγγειλαν 3ήμερη απεργία μέχρι τη Πέμπτη που θα γίνει η συζήτηση στην ολομέλεια και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Την ίδια ώρα έχουν καλέσει και οι συντεχνίες της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων αλλά και οι 20 φορείς που κάλεσαν την μεγάλη εκδήλωση με την περικύκλωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 8 του Φλεβάρη.
Οι εργαζόμενοι στη CYTA αποφάσισαν επίσης πορεία την Τετάρτη στο προεδρικό ενώ την Τρίτη μαζεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία σε κάθε επαρχεία. Στη Λευκωσία ζητούσαν επίμονα να πάνε έξω από τη Βουλή την ώρα που μέσα στην επιτροπή θα ήταν οι ηγεσίες των συντεχνιών τους για να δηλώσουν την αντίθεση τους στις ιδιωτικοποιήσεις. Όμως οι ηγεσίες των συντεχνιών αποφάσισαν πως δεν θα τους αφήσουν να πάνε έξω από τη Βουλή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να παρεκτραπούν.  Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν φωνάζοντας πως  από το Μάρτη η πολιτική του καλού παιδιού, η συναίνεση και η καλή διάθεση,  άνοιξε την όρεξη της κυβέρνησης και πως οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν στο νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων των εργαζομένων στην ΑΗΚ και φώναζαν θα «γίνουμε της ΑΗΚ».
Είναι φανερό πως δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ της ηγεσίας των συντεχνιών και πώς οι ηγεσίες βρίσκονται σε διάσταση με τη βάση. Έστω στο παρά πέντε πρέπει οι εργαζόμενοι να κτίσουν πρωτοβουλίες και επιτροπές ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους που καταργούν την δημοκρατία όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών για τα γεγονότα στην Βουλή αλλά η ίδια η κυβέρνηση που θέλει να κυβερνά με διατάγματα, που θέλει να κατεβάσει νομοσχέδιο να μπορεί να χρησιμοποιεί το στρατό για την καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Αυτά ίσχυαν μόνο επί Χούντας, αυτοί καταργούν την δημοκρατία. 

Νίκος Αγιομαμίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: