21 Μαρ 2014

Αντίσταση κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό
Το "παρών" της δίνει και η Κύπρος -
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014, 11:00 π.μ.
Συγκέντρωση: Κυκλικός Κόμβος «ΟΧΙ» και πορεία μέχρι τέρμα της ΟΔΟΥ ΛΗΔΡΑΣ

Ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης όξυνσης της ανεργίας και της φτωχοποίησης μεγάλων στρωμάτων του λαού, γινόμαστε τον τελευταίο καιρό μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έξαρσης του ρατσισμού και του ανοικτού νεοφασισμού.

Τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων και στοχοποίησης μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου, όπως και Τουρκοκυπρίων, ακόμα και από φορείς της πολιτείας, αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο, ενώ τα εγκλήματα μίσους παραμένουν εν πολλοίς «ανεξιχνίαστα» ή/και εντελώς αδιερεύνητα. Ο ρατσιστικός και ο φασιστικός λόγος ακροδεξιών, εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το ΕΛΑΜ, τείνουν να «νομιμοποιηθούν» και μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Κύπρο προβάλλει ξανά η φασιστική απειλή. Οι φασίστες και οι ρατσιστές ετοιμάζονται να κτυπήσουν στην καρδιά της δημοκρατίας και να αποσπάσουν στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο σημαντικά ποσοστά (μέχρι και 25% στοχεύει το Εθνικό Κόμμα της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, ακόμα ψηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, επανεκλογή του επιδιώκει ο Nick Griffin και άνοδο του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος στην Αγγλία, κλπ).

Για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού, που στρέφονται ενάντια στην ανθρωπότητα, τη δημοκρατία και την ελευθερία, διοργανώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη εβδομάδα δράσης, με κύρια αιχμή το Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014. Οι δράσεις γίνονται με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού, που μνημονεύει τη δολοφονία 69 ειρηνικών διαδηλωτών στο Σιάρπβιλ της Νότιας Αφρικής το 1960 από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και πορείες προγραμματίζονται στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Για να δώσουμε το αγωνιστικό "παρών" μας στο πανευρωπαϊκό αυτό κάλεσμα, για να βάλουμε και τη Λευκωσία στο χάρτη της κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού, για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα, καλούμε σε μαζική κινητοποίηση το Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014: Συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στον κυκλικό κόμβο «ΟΧΙ» και, στη συνέχεια, πορεία μέχρι τέρμα της ΟΔΟΥ ΛΗΔΡΑΣ.

Συμμετέχουν: το ΑΚΕΛ, η ΔΕΟΚ, ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, η ΕΔΟΝ, η "Ελευσις", η ΕΡΑΣ, η Κίνηση Πολιτισμού, η ΚΙΣΑ, η ΝΕΔΑ, η ΝΕΔΗΚ, η Νεολαία ΕΔΕΚ, ο Νεοκυπριακός Σύνδεσμος, η Νεολαία Οικολόγων, οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές, η ΠΕΟ, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το Παγκύπριο Συμβούλιο Νεολαίας, η ΠΟΓΟ, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η Πρωτοβουλία "Μένουμε Ευρώπη", η "Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών" και η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: