27 Μαρ 2012

Δεύτερη Ανάγνωση

Οι Τράπεζες ψάχνονται, οι τοπικοί μεγαλομέτοχοι προσπαθούν να κρατήσουν τον έλεγχο, και οι εφημερίδες εφαρμόζουν δική τους αριθμητική στα δεδομένα
 
Την εβδομάδα που πέρασε, η τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας επανακεφαλαιοποίησης. Ο Φιλελεύθερος παρουσίασε την αναφορά ως δείγμα ότι η Τράπεζα «φαίνεται να πετυχαίνει με σχετική ευκολία τον στόχο για δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων.. στο 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012.» Αναφέρεται ότι ένας βασικός ρώσος μέτοχος D. Rybolovlev, δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στην προσφορά για «δικαιώματα προτίμησης» [την έκδοση έξτρα μετοχών της τράπεζας για τους ήδη μετόχους]. Αλλά η αποχή του, ερμηνεύεται ως συγκριτικό δείγμα «επιτυχίας»: «Από τα χαρακτηριστικά της έκδοσης που κρίνει και τον βαθμό επιτυχίας, είναι ότι απείχε ο Ρώσος μεγαλομέτοχος..»

Στον Πολίτη, αντίθετα, η εικόνα είναι πιο πολύ βασισμένη στους αριθμούς που λένε και μια άλλη ιστορία. Με τίτλο «Δεν έπιασε όλο το στόχο», γράφει:
«Αποτέλεσμα τούτου [της απροθυμίας μετόχων να συμμετέχουν στην νέα έκδοση κεφαλαίου], να αντληθούν από τα δικαιώματα προτίμησης 160 εκατ. ευρω, ενώ ζητήθηκαν 400 εκατ. ευρω. Από την ανακοίνωση της τράπεζας προκύπτει συγκεκριμένα ότι 3 στους 5 περίπου μέτοχους της γύρισαν την πλάτη στο συγκρότημα χωρίς να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για απόκτηση νέων μετοχών. ..Οι..πληροφοριες αναφέρουν ότι ο Rybolovlev απαίτησε να έχει περισσότερο λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και ταυτόχρονα ζήτησε να γίνουν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο ειδικά μετά την ανακοίνωση ζημιών μαμούθ που προέκυψαν από την έκθεση του ομίλου στην Ελλάδα.»

Προφανώς, η κάθε εφημερίδα εκφράζει διαφορετικά συμφέροντα και τα συμφέροντα φτιάχνουν και ανάλογες αριθμητικές θετικών και αρνητικών. Αλλά φαίνεται, επίσης, ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα ακολουθήσουν την λογική του «προσφέρουμε» χωρίς διασφαλίσεις. Κάτι το οποίο βέβαια θα πρέπει να ζητήσει και το κυπριακό Δημόσιο.
  
Οι BRICS φτιάχνουν τράπεζα…

Ενώ ο πόλεμος των νομισμάτων συνεχίζεται υπόγεια, οι μη-δυτικές αναδυόμενες δυνάμεις προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, μετά την ενθάρρυνση του εμπορίου ανάμεσα τους σε δικά τους νομίσματα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις αναμένεται να συζητήσουν στην νέα συνεδρία που θα έχουν στο Νέο Δελχί, στις 29/3 την δημιουργία μιας κοινής Τράπεζας Ανάπτυξης για να προωθήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς και τα νομίσματα τους.

Σύμφωνα με τον Ivan Tchakarov, οικονομολόγο εξειδικευμένο στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης «όλες αυτές οι οικονομίες, ιδιαίτερα η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, και λιγότερο η Ινδία, είναι χώρες οι οποίες όχι μόνο αναπτύσσονται με αισθητά μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά έχουν και πολλά αποθέματα»

Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που ανέρχονται στα 3.2 τρις δολάρια. Η Ρωσία έχει 505 δις και η Βραζιλία 355 δις και αυτό τις κατατάσσει στην 4η και 6η θέση αντίστοιχα ανά το παγκόσμιο. Αυτές οι κινήσεις, έρχονται μετά από δημοσιεύματα ότι οι χώρες του BRICS [Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική] προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το δολάριο. Οι «αμοιβαίες πιστώσεις» στα νομίσματα των χωρών μέσα από αυτήν την τράπεζα, θα τους βοηθήσει να αναβαθμίσουν την διεθνή τους θέση. Και το «κινεζικό γουαν έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ένα βασικό νόμισμα ανταλλαγής» σχολίασε ο κ. Tchakarov.


Δεν υπάρχουν σχόλια: