29 Μαρ 2012

ΠΟΦΕΝ για το συνεχιζόμενο σκάνδαλο με τα παράνομα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων


Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΠΟΦΕΝ για το συνεχιζόμενο σκάνδαλο με τα παράνομα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων πραγματοποιεί τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για να ρίξει άπλετο φως στα όσα εξελίσσονται σε σχέση με τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Πραγματοποιεί τη σημερινή δημοσιογραφική σε μια προσπάθεια να ενημερώσει την κοινή γνώμη και ειδικά τους φοιτητές για το πώς και με βάση ποια στοιχεία εδώ και μήνες το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα απαιτεί τον τερματισμό του σκανδάλου της παρανομίας στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εις βάρος χιλιάδων πολιτών αυτού του κράτους. Η σημερινή δημοσιογραφική γίνεται επίσης για να καταγγείλουμε το γεγονός ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να παρανομούν εις βάρος των φοιτητών, δείχνοντας μια πρωτοφανή κατά την άποψη μας αλαζονεία προς τους θεσμούς και τους νόμους της πολιτείας.

Είναι με λύπη μας που καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά στην κοινή γνώμη τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 9 μήνες σχεδόν μετά την πρώτη καταγγελία μας για παρανομία των πανεπιστημίων στα δίδακτρα, συνεχίζει να συντελείται η παρανομία αφού εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στους εκπροσώπους του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δυστυχώς καλούνται μέχρι και σήμερα να πληρώνουν παράνομα δίδακτρα. Τι άλλο εκτός από σκάνδαλο μπορεί να χαρακτηριστεί η συνεχιζόμενη παρανομία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, από τη στιγμή που όλοι οι θεσμοί αυτής τη πολιτείας έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ότι τα φετινά δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές είναι παράνομα. Τι άλλο εκτός από σκάνδαλο είναι η παρανομία των ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη στιγμή που κάποιοι ζητούν την καταβολή 570 ευρώ επιπλέον παράνομα σε δίδακτρα για κάθε φοιτητή; Με ένα πρόχειρο υπολογισμό τα παράνομα έσοδα των πανεπιστήμιων σε 4000 περίπου χιλιάδες φοιτητές είναι 2.280.000 ευρώ για κάθε πανεπιστήμιο.

Κατά την άποψη μας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν αθετήσει τη συμφωνία τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να τους παραχωρηθεί η τελική άδεια λειτουργίας. Κατέχουμε τις ενυπόγραφες τους επιστολές που διαβεβαίωναν ότι θα τηρούσαν τη νομοθεσία και ότι δε θα κατέβαλλαν οι φοιτητές δίδακτρα περισσότερα από πέρσι και τις δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καταγγέλλουμε επίσης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για άρνηση άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας σε σχέση με τα δίδακτρα επικαλούμενοι διάφορα τεχνάσματα. Επικαλούνται την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της νομοθεσίας και του δικαιώματος του Υπουργού να καθορίζει πλαφόν στην αύξηση των διδάκτρων για να αποφύγουν την εφαρμογή της. Για την ΠΟΦΕΝ και για όλη την υπόλοιπη κοινωνία είναι δεδομένο ότι σε μια έννομη πολιτεία η νομοθεσία εφαρμόζεται πλήρως ανεξαρτήτως αν υπάρχει προσφυγή κατά αυτής. Δυστυχώς φαίνεται να μην συμβαίνει το ίδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ξεκαθαρίζουμε στην κοινή γνώμη ότι η προσφυγή των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο ανώτατο έγινε για το πλαφόν. Ότι κι αν αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν αναιρείται το γεγονός ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κατάθεσαν ποτέ αίτηση αναθεώρησης των διδάκτρων τους για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 στο Υπουργείο Παιδείας. Απόδειξη των πιο πάνω αποτελεί η απαντητική επιστολή της Γενικής Εισαγγελίας στην ΠΟΦΕΝ που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ως ΠΟΦΕΝ απαιτούμε:

  • Όπως τα πανεπιστήμια άμεσα επιστρέψουν τα δίδακτρα στα νόμιμα επίπεδα τους, δηλαδή στα 297 ευρώ το Credit στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και 296 Ευρώ το Credit στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
  • Όπως δεν υπάρξει καμία αύξηση και στα 3 ιδιωτικά πανεπιστήμια τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013, αφού ούτε φέτος δεν κατατέθηκε καμία αίτηση για αναθεώρηση των διδάκτρων στο Υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 όπως καθορίζει η Νομοθεσία.

  • Όπως δεν υπάρξει από τούδε και στο εξής καμία αύξηση και στα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια σε υφιστάμενους φοιτητές, αφού αυτό καθορίζεται ρητά από το άρθρο 8 της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  • Όπως το ζήτημα απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής άμεσα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο για εισαγωγή ισχυρών κυρώσεων στους παρανομούντες.

Πέραν των πιο πάνω καλούμε το Υπουργείο Παιδείας επίσημα και ξεκάθαρα να τοποθετηθεί για το πόσα πρέπει να καταβάλει ο φοιτητής ανά Ects ή ανά Credit για ένα πρόγραμμα σπουδών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κλείνοντας καλούμε τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να ασχοληθεί σοβαρά με το σκάνδαλο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αισχροκέρδεια που συντελείται εις βάρος χιλιάδων φοιτητών. Έχουμε την άποψη ότι τα Μ.Μ.Ε  πρέπει αντικειμενικά και αμερόληπτα, να είναι το ίδιο αμείλικτοι για κάθε κατηγορίας σκάνδαλο, πόσο μάλλον για σκάνδαλα λειτουργών ιδιωτικού δικαίου που παρανομούν εις βάρος χιλιάδων συνανθρώπων μας.

27.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: