24 Ιουν 2012

Αθανάσιος Ορφανίδης- apocalypse now


Σε κάποια από τις ομιλίες του ο Σταύρος Τομπάζος ανέφερε το σχόλιο ενός από τους ισχυρούς παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας. Μετά την εκδήλωση της τελευταίας οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008 ο κ Αλαν Γκρίσπαν δήλωσε πως το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κρίσης δεν συνάδει με το μοντέλο βάσει του οποίου ερμηνεύει τον κόσμο και ακόμη και τώρα δυσκολεύεται να πιστέψει ότι αυτή η κρίση συμβαίνει μπροστά στα μάτια του. Η δήλωση χρησιμοποιείται για να δείξει πόσο λίγο κατάλαβαν οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού τι τους συνέβηκε. Η ανοιχτή επιστολή του Αθανάσιου Ορφανίδη προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ένα εντυπωσιακό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει κάτι ανάλογο για την κρίση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.

Αθανάσιος Ορφανίδης- apocalypse now

Κωστής Αχνιώτης

Την ίδια ώρα που οι κυπριακές τράπεζες προσπαθούν να καταφέρουν την ανακεφαλαιοποίηση τους ( η Λαική φόρτωσε ήδη την ευθύνη της στις πλάτες του κύπριου φορολογούμενου αυξάνοντας το δημόσιο χρέος περίπου κατά 10% ) ο Αθανάσιος Ορφανίδης αναφέρεται σε… επικοινωνιακό πόλεμο της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ εναντίον των τραπεζών. Επειδή το θέμα μου είναι η συγκεκριμένη επιστολή - φωτιά τάχα μου κατά το Σίγμα, δεν θα αναφερθώ σε κριτικές που μπορεί να γίνουν για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να σώσει την Λαϊκή. Τελικά ο ίδιος δεν έχει να πει τίποτε για την επενδυτική πολιτική των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και σε επισφαλή δάνεια σε διάφορες χώρες , δεν έχει να πει τίποτα για τον τρόπο που τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής δάνειζαν τον εαυτό τους, δεν έχει να πει τίποτε για τα ψηλά επιτόκια με τα οποία το τραπεζικό ολιγοπώλιο με την σύμπραξη του πολιτικού συστήματος επιβάρυναν δεκαετίες τώρα τα κυπριακά νοικοκυριά, τίποτε για την αντιαναπτυξιακή πολιτική των τραπεζών. Αντ’ αυτού ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δυσφημεί τον τραπεζικό τομέα «ο οποίος μέχρι και τον Απρίλιο, όταν αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ήταν σε στέρεα βάση». Μέχρι τον Απρίλιο όλα καλά στις τράπεζες ισχυρίζεται ο άνθρωπος. Τα κακά επομένως άρχισαν τον Μάιο μετά την αποχώρηση του όπως είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε.
Είναι δυνατόν να ψεύδεται κανείς τόσο ασύστολα ενώ έχει ήδη συλληφθεί επ’ αυτοφώρω την ώρα του εγκλήματος μπορεί να διερωτηθεί κάποιος. Διαβάζοντας όμως παρακάτω γίνεται ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος δεν λέει ψέματα. Απλά έτσι, με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο προσέλαβε την πραγματικότητα, ακριβώς κατ’ αντιστοιχία με τον αμερικανό συνάδελφο του στον οποίο αναφερθήκαμε στην προμετωπίδα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την αντικατάσταση του από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο κ Ορφανίδης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι για τις δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος ο ίδιος δεν έχει ευθύνη αλλά φταίνε οι πολιτικοί της Ευρώπης που αποφάσισαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θεώρησα εκείνη τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια κουβέντα της στιγμής και καθώς τα ΜΜΕ δεν της έδωσαν συνέχεια κατέγραψα τα λεχθέντα ως έπεα πτερόεντα. Τελικά έχω την εντύπωση ότι τα ΜΜΕ απλώς τον προστάτεψαν. Ο ίδιος είναι απόλυτα αποκαλυπτικός στην επιστολή του. Σε αυτήν όμως περισσότερο από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες φταίει ο Δημήτρης Χριστόφιας.

«Θα συμφωνήσω μόνο σε ένα σημείο μαζί με εσάς κ. Δημήτρη Χριστόφια, με το ΑΚΕΛ και τους ανθρώπους σας.  Προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα υπάρχουν. Εσείς κ. Δημήτρη Χριστόφια, με την απόφαση σας στις 26 Οκτωβρίου 2011 – για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI – καταλήξατε να δημιουργήσετε  ζημιά ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ για τη Λαϊκή και συνολικά πέραν από 4 δις ευρώ για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.  H Λαϊκή τράπεζα δεν θα χρειαζόταν κεφάλαια εάν εσείς δεν συμφωνούσατε με την ευρωπαϊκή απόφαση του Οκτωβρίου και τη ζημιά που αυτή συνεπαγόταν κ. Δημήτρη Χριστόφια. Το ελάχιστο που θα ανέμενα από τον Πρόεδρο μετά από μια τέτοια απόφαση με τόσο τεράστιες επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ήταν να εξηγήσει στον λαό του τι υποστήριξε στις συναντήσεις κορυφής, γιατί το υποστήριξε και πως τελικώς τοποθετήθηκε». Εδώ είναι και η οικονομική και η πολιτική σκέψη του Α Ορφανίδη. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή στις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα γιατί δεν έβλεπε καν την πιθανότητα να απομειωθεί το ελληνικό χρέος. Είναι οι κακοί χειρισμοί των πολιτικών που προκάλεσαν το πρόβλημα. Θα ανέμενε κανένας βέβαια ότι μετά από αυτήν την σαφή καταγγελία, θα μας έδινε και καμιά ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα πλήρωνε το ακούρευτο χρέος της. Δεν την δίνει. Γιατί; Οι έξυπνοι τραπεζίτες προσπαθώντας να μην οδηγήσουν άμεσα τουλάχιστον την Ελλάδα σε ανοιχτή χρεοκοπία απομείωσαν το χρέος φιλοδοξώντας να εισπράξουν το υπόλοιπο. Το οποίο υπόλοιπο εξακολουθεί επίσης να είναι δυσβάσταχτο και εξαθλιώνει τους Έλληνες και κρατά την οικονομία στη στασιμότητα. Ο κ Ορφανίδης επιμένει ακόμα και τώρα ότι η Ελλάδα έπρεπε να χρωστά ολόκληρο το ποσό το οποίο φυσικά ήταν υπερδιογκωμένο από τα ψηλά επιτόκια.

Στο πολιτικό τώρα επίπεδο ο κ Ορφανίδης κρίνει ότι ο Πρόεδρος έπρεπε όχι μόνο να αρνηθεί το κούρεμα αλλά να βάλει και βέτο αν δεν αποζημιώνονταν οι κυπριακές τράπεζες. Έχει δηλαδή εκτός των άλλων και πλήρη κατανόηση των συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εννοείται ότι και η Ελλάδα έπρεπε να φανεί εξ ίσου τολμηρή και να στηρίξει την Κύπρο. Είτε θα έλεγε στους άδικους ηγέτες της Ε.Ε προχωρείτε σε επιδότηση των κυπριακών τραπεζών είτε αλλόμονο σας δεν θα δεχτώ να μου μειώσετε το χρέος μου. Είναι κρίμα που οι «πατάτες οι αντιναχτές» δεν ασχολούνται με αυτό το τόσο ενδιαφέρον ζήτημα. Τώρα γιατί να επιδοτηθούν οι κυπριακές κι όχι για παράδειγμα οι γαλλικές ή οι γερμανικές. Μα διότι από υπερβολική εξυπνάδα οι κυπριακές εκτέθηκαν πιο πολύ. Οι άλλες ξεφόρτωσαν πάνω τους.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο κύριος Ορφανίδης ζητά μια διερευνητική επιτροπή αντικειμενική η οποία βέβαια να καταδικάσει τον πρόεδρο για τις αλόγιστες επενδύσεις των τραπεζών όπως η μονομερής του κ Πολυβίου που τον καταδίκασε γιατί έκαναν έκρηξη τα πυρομαχικά στο Μαρί.

ΥΓ 1. Θα αναμένουμε στοιχεία για τις καταγγελίες Ορφανίδη για διαπλοκή Λαϊκής και Χριστόφια.
ΥΓ 2. Ενώ στο εξωτερικό ένα πλήθος οικονομολόγων ασχολείται με την καταστροφική πολιτική του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο,. επιβεβαιώνεται δηλαδή η ανεξαρτησία των Κυπρίων επιστημόνων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63638175