15 Ιουν 2012

ΕΔΟΝ: Ανακοίνωση για τα πρόσφατα κρούσματα ρατσιστικής βίας


To Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καταδικάζει με αποτροπιασμό τα πρόσφατα επεισόδια τα οποία δημιούργησαν ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις με στόχο μετανάστες. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Ιουνίου  ομάδα δέκα ατόμων επιτέθηκε σε Βούλγαρους την ώρα που αποχωρούσαν από γάμο ομοεθνών τους σε αίθουσα δεξιώσεων στο Δασάκι Άχνας. Αφού τους «τύφλωσαν» με σπρέι άρχισαν να κτυπούν τους αλλοδαπούς ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν κι άλλα άτομα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα γλώσσα που παραπέμπει σε ρατσιστική οργάνωση. Άλλο κρούσμα ρατσιστικής βίας συνέβηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουνίου στη Ξυλοφάγου με το ξυλοδαρμό Αιγύπτιου εργάτη από ομάδα είκοσι ατόμων. Ο Αιγύπτιος εργάτης ανέφερε στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν αιμόφυρτο και σε μισολιπόθυμη κατάσταση στην πανήγυρη του χωριού, δέχθηκε αναίτια επίθεση από ομάδα 20 περίπου νεαρών προσώπων τα οποία τον κτύπησαν με τα χέρια και τα πόδια τους σπάζοντας του οστά του προσώπου.

Ως ΕΔΟΝ καταγγέλλουμε με βδελυγμία τις επιθέσεις αυτές ως φασιστικές και ρατσιστικές και αναμφίβολα υποκινούμενες από τις διάφορες ακροδεξιές ομάδες που έρπουν μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Αυτές οι οργανώσεις που προκαλούν οργανωμένα επεισόδια με ενέργειες που δεν περιποιούν τιμή σε μια χώρα μέλος της Ευρώπης της πολυπολιτισμικότητας και σε μια κοινωνία που θέλει να αποκαλείται σύγχρονη.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ακροδεξιές οργανώσεις οι οποίες, στο όνομα της πατριδοκαπηλίας και εθνοκαπηλίας με ενέργειες, ρητορική και συνθήματα προωθούν το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και μισάνθρωπες νοοτροπίες μέσα στην Κυπριακή Κοινωνία.

Ως Οργάνωση νεολαίας δεν καταδικάζουμε μόνο το γεγονός ότι όχλος επιτίθεται απρόκλητα σε ανυπεράσπιστους και ανυποψίαστους ανθρώπους. Άλλωστε η θρασυδειλία και η ανανδρία είναι ίδιον του φασισμού. Πρώτα από όλα καταγγέλλουμε την έξαρση του νεοφασισμού και του ρατσισμού που απειλεί να πισωγυρίσει την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη σε μαύρες εποχές.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να διαιρέσουν και να προκαλέσουν τεχνητό μίσος μεταξύ των εργαζομένων, σε μια περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε, ολόκληρη η εργατική τάξη –ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία και γλώσσα- πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Από αυτό το γεγονός θα πρέπει κάθε εργαζόμενος να βγάλει συμπεράσματα ως προς το ποιους υπηρετεί και ποιους ζημιώνει περισσότερο ο ρατσισμός.
Έχουν βαριές και ασήκωτες ευθύνες όσοι με τη λαϊκιστική ρητορεία τους ή με τη σιωπή τους αφήνουν να εντείνεται – με ψέματα και τερατολογίες - το κλίμα ξενοφοβίας μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Αλλά και εκείνοι που – ενόψει των Προεδρικών Εκλογών - ψαρεύουν ψήφους στα βρώμικα νερά της ακροδεξιάς ελπίζουμε ότι θα αντιληφθούν έστω και τώρα ότι ο δρόμος που πήραν κατηφορίζει προς το μαύρο φασισμό.

Θέλουμε να επαναλάβουμε όσα είπε πρόσφατα ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού: «Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί. Μπορεί οι φασίστες να βάζουν αρχικά στο στόχαστρο τους την Αριστερά τους Τουρκοκύπριους και τους μετανάστες. Αργά ή γρήγορα όμως χτυπούν κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη, κάθε άνθρωπο που δεν καταπίνει το δηλητήριο του μίσους. Η κυπριακή κοινωνία πρέπει να υψώσει παλλαϊκό, πανδημοκρατικό μέτωπο και να απομονώσει αποφασιστικά το νεοφασισμό».

Καλούμε ολόκληρη την Κυπριακή νεολαία να σταθεί με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Αντίστοιχα αναμένουμε από όλες τις νεολαιίστικες οργανώσεις να τοποθετηθούν καταδικάζοντας τα φαινόμενα αυτά καθώς ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό είναι αγώνας που πρέπει να ενώνει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ κάνει κάλεσμα στην κυπριακή κοινωνία και στο λαό της να δώσει μαζικά το παρών του στην μεγάλη Αντιφασιστική Πορεία που διοργανώνει η Οργάνωση το Σάββατο 16 Ιούνιου 2012 η ώρα 9:30 πμ από την Πλατεία Ελευθερίας προς το μνημείο των πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

http://www.edon.org.cy/index.php?cID=1011

Δεν υπάρχουν σχόλια: