30 Ιουν 2012

Praxis: Για τη σύνοδο κορυφής

 http://wwwpraxisred.blogspot.com/2012/06/blog-post_4591.html
 
Σχόλιο Praxis: παρά τα επικοινωνιακά πανηγύρια που ήδη ξεκίνησαν για την "ήττα" της Μέρκελ και την "πραγματική διαπραγμάτευση" που έκαναν η Ιταλία και η Ισπανία,  η πραγματικότητα της "τραπεζικής ενοποιήσης" σημαίνει τελεσίδικα μνημόνια χωρίς τέλος για τις εργατικές τάξεις της ευρώπης. Αντιγράφουμε:

Οι "πόρτες" των EFSF και ESM δεν θα είναι ανοιχτές για όλους αλλά μόνο για χώρες που δεν έχουν λάβει "πακέτο" στήριξης από την Ε.Ε. και που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε. Η χρήση των κεφαλαίων θα γίνεται κατόπιν υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης.

"Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμμορφώνονται να κάνουν χρήση των εργαλείων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ούτως ώστε να καθησυχάσουμε τις αγορές και να επαναφέρουμε μερική σταθερότητα γύρω από τα ομόλογα των κρατών-μελών μας", είπε ο Rompuy μετά το τέλος των πολύωρων διαπραγματεύσεων.


 http://www.capital.gr/News.asp?id=1544542



 Το τι σημαίνει "χώρες που συμμορφώνονται" και "μνημόνιο κατανόησης" το ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και θα το ζήσουμε ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.  Πέρα όμως απο αυτό κάθε βήμα ενοποιήσης (τραπεζικής, δημοσιονομικής , πολιτικής) θα αξιοποιείται και "μέσα" και "έξω" για την σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων. Η συμφωνία της συνόδου, όποια μορφή και αν πάρει δεν θα είναι ελπίδα αλλά κύρηξη νέου γύρου ταξικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους.
 


Πηγή:www.capital.gr





ΕΕ: Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία στήριξης




 




Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, μια μεταμεσονύκτια σύνοδος κορυφής των 17 χωρών της ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Έπειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρωθπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε πως είναι "ικανοποιημένος" από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε "πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ".

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωσή τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σύμφωνα με έκθεση στην οποία πρότεινε μια "αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση" σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ.

Σήμερα, το πρωί η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε σαφή άνοδο στο Τόκιο αμέσως μετά τις ανακοινώσεις στης Ευρωζώνης.



 Πηγή: banksnews





Τι σημαίνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα


Πηγή:www.capital.gr


Του Γιάννη Αγγέλη

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για απ΄ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF/ESM στην Σύνοδο Κορυφής σήμερα τα ξημερώματα, έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία για μελλοντική επέκταση του “μέτρου” και στις χώρες, που όπως η Ελλάδα, βρίσκονται ήδη σε “πρόγραμμα στήριξης”.

Στο περιθώριο των συζητήσεων που γίνονται και σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής η αρχική ανεπίσημη “διευκρίνιση” που δόθηκε είναι ότι οι χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται στην αλλαγή αυτή.

Παρ΄ όλα αυτά στελέχη της Κομισιόν που ρωτήθηκαν σχετικά παρατήρησαν ότι ήδη στην απόφαση γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας με τρόπο που να αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η συνήθης πρακτική είναι να γενικεύονται υπό προϋποθέσεις οι ρυθμίσεις σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η αυστηρή τήρηση του συμφώνου, γεγονός που για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα ισοδυναμεί με την εφαρμογή των μνημονίων...

Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ελλάδα η χθεσινή απόφαση, αλλά αν αυτό γίνει θα αφορά το κομμάτι των 48 δισ. ευρώ του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι –αν η απόφαση έχει γενικευμένη εφαρμογή– το κρατικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα από 280 δισ. ευρώ (31/3/2012) σε 230 δισ. ευρώ, εφόσον το κομμάτι του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Από το σημείο αυτό βέβαια αρχίζουν πολλά ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις μετά από την χθεσινή απόφαση, όπως για παράδειγμα, το τι θα παίρνει το EFSF/ESM εις αντάλλαγμα από τις τράπεζες (μετοχές, μετατρέψιμα ομόλογα, κ.λ.π.) και με τι όρους θα γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που ακόμα και με το εν ισχύ δάνειο δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε και στην Ελλάδα που βρίσκεται σε “πρόγραμμα” . Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία για την οποία το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος ήταν ο βασικός λόγος προσφυγής στο EFSF.

Για την Κύπρο πάντως η εξέλιξη της χθεσινής συμφωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί η ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης εφόσον συναρτηθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι με την βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της, μπορεί να διεκδικήσει όρους χρηματοδότησης ανάλογους με εκείνους της Ισπανίας και της Ιταλίας...

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και για την Ελλάδα η χθεσινή απόφαση δημιουργεί ένα βελτιωμένο περιβάλλον προσδοκιών για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, όσο αφορά τόσο το κομμάτι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και για το πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Το ξεκαθάρισμα όμως των όρων αυτών μένει να γίνει μέχρι τις 9 Ιουλίου από την EWG και το Eurogroup. Μέχρι τότε οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν για να φανεί το κατά πόσο η σημερινή απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής αφορά μόνο τις χώρες που είναι εκτός προγράμματος ή μετά την Ισπανία “αγκαλιάζει” επίσης τις Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και πόσο... 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: